vineri, 23 august 2013

Brăila – oraşul simbolurilor pierdute                                            Brăila – oraşul simbolurilor pierdute


                                                     Foto centru - Mircea Florin          Vrând-nevrând, ne apropiem cu paşi repezi de finele unei veri foarte călduroasă, plină de evenimente.
Şi cum luna august prinde în calendarul său şi Zilele Brăilei, evenimentele au fost aşteptate cu interes de o bună parte din populaţie, dornică să vadă ceva nou, inedit chiar, dacă ar fi posibil.
Cârcotaşi sunt mulţi, poate că şi eu mă număr printre ei, punând asta pe seama zodiei în care m-am născut sau pur şi simplu, pe seama unor stângăcii cu care ne-am cam obişnuit de-a lungul vremii.
         Mulţi au comentat negativ pe seama afişului creat şi postat pe site-urile de socializare, ce cuprindea sumarul activităţilor dedicate Zilelor Brăilei, alţii au comentat negativ despre felul în care ansamblul de fântâni din zona Palatului Administrativ a fost renovat şi “împodobit” cu tot felul de jocuri de lumini ce distrag atenţia de la frumuşetea creaţiei sculpturale, precum şi despre felul în care fântâna a fost reproiectată şi vopsită.
         Nu mai vorbesc de modul în care Faleza a fost invadată de mult fum, muzică, aglomeraţie, obiecte expuse la vânzare precum în târgurile comunale, precum şi nelipsitele tiribombe ce stau bine-mersi în continuare în mijloc de drum.
          Aş dori ca aceste aspecte să le dezvolt într-o altă postare, încerc acum să îndrept atenţia cititorilor către un alt eveniment, mediatizat în presa locală şi discutat pe forumurile de socializare, dar care s-a cam stins din interes.
          Este vorba despre o iniţiativă locală, aceea de a expune la două intrări din municipiul Brăila (veţi vedea de ce le spun doar intrări) două nave militare scoase din uz şi preluate cu titlu gratuit de către administraţia locală de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila.
Cele două intrări alese sunt drumul de acces dinspre Slobozia – Calea Călăraşilor, cea de-a doua, drumul de legătură cu Galaţiul, zona Dig – fosta Cărămidărie.
         Ce e rău în cele expuse mai sus? Nimic, ar spune unii, chiar lăudabilă iniţiativa, având în vedere că Brăila nu are nimic deosebit de arătat la intrările în municipiu. Parţial sunt de acord cu aceştia, însă am unele nedumeriri, pe care le voi înşira şi detalia mai jos.
Pentru ca aceste două nave să poată fi expuse, era nevoie de o hotărâre de Consiliu Local Municipal, ceea ce s-a şi întâmplat, la finele lunii iulie, votul fiind pozitiv.
După aprobarea acestei hotărâri, ea a fost pusă în pactică, însă pe parcurs parte din conţinut a fost modificat. Cum? Explic imediat.
          În primul rind, unul dintre amplasamente era Calea Călăraşilor colţ cu Aleea Mecanizatorilor, pentru care era nevoie de autorizaţie de construire, aşa cum reiese dintr-un raport de specialitate, în baza căruia a fost emisă această Hotărâre a CLM.
Culmea, asta în cazul în care Aleea Mecanizatorilor nu şi-a schimbat poziţia pe harta municipiului, nava respectivă tronează acum tot pe Calea Călăraşilor, însă la intersecţia cu şoseaua de Centură, pe sensul de mers către Slobozia, cumva pe diagonală şi la mai bine de 300-400 metri de locul în care apărea în proiectul de hotărâre.
          Ce se observă din fotografia de mai jos? Faptul că nava este poziţionată oblic, iar pentru a i se asigura o mai bună vizibilitate, în jurul ei au fost tăiaţi la foc automat câţiva arbori.


Tot din raportul de sprecialitate menţionat anterior reiese faptul că navele vor fi inscripţionate cu mesajele “Primăria Municipiului Brăila” şi “Bine aţi venit!”, având aplicată şi stema municipiului, precum şi tricolorul vopsit pe borduri.
        Aici sunt mai multe de comentat. Din fotografiile expuse, se observă că, iniţial, nava de la amplasamentul Dig a fost poziţionată pentru o zi sau două cu prova (faţa) spre Galaţi, regăsind pe babord (stânga navei, cum priveşti din pupa-spate) stema municipiului, tricolorul şi mesajele “Brăila” şi “Bine aţi venit”.


            În urma apariţiei unui articol în presa locală, am sesizat şi au sesizat şi alţii faptul că poziţionarea navei nu este una potrivită, astfel că cei care trec prin zonă primesc un “bun venit” taman pe sensul de ieşire din municipiu, că nava putea (dar de fapt nu se putea) fi amplasată perpendicular pe axul drumului, pentru a fi vizibilă din ambele sensuri şi că lipsea acel “drum bun” normal şi firesc, dacă tot i s-a găsit un amplasament de acest gen.
           Situaţia s-a “remediat” la foc automat, acum nava a făcut “stânga-mprejur” (că tot a fost militară), meseriaşii au vopsit cu un albastru de Voroneţ tribordul expus publicului, rămânând doar “Brăila” cu o micuţă stemă a municipiului şi un tricolor cu muuult roşu, comparativ cu celelalte două culori cuprinse în drapel.


Cât despre ce-a de-a doua navă, expusă pe Centură, a rămas cu “Brăila”, stema, acelaşi tricolor disproporţionat şi cu “Bine aţi venit” pe ambele părţi, dar ce mai contează...


Intrebări din partea mea:
  1. Ce rost a mai avut votul celor din CLM, dacă acea hotărâre a fost aplicată cu numeroase modificări  (amplasare, mesaje, tăieri de copaci), modificări ce nu au avut nicio aprobare ulterioară?
  2. Dacă tot a fost gândită din timp, cu aproape un an în urmă (rectific, cu scuzele de rigoare, cu câteva luni în urmă) această iniţiativă, de ce nu au fost luate în calcul aspectele menţionate anterior (privind amplasamentul potrivit, mesaje corespunzătoare) şi să se apeleze la aceste modificări făcute în goana calului?
  3. De ce, totuşi, nave militare, mai ales că ele provin de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră IAŞI – Sector Poliţie de Frontieră Brăila?
  4. De ce se doreşte amplasarea şi altor nave de acelaşi gen în TOATE intrările din municipiu, fiind considerate deja SIMBOLURILE oraşului? Doar cu atât a ieşit Brăila în evidenţă la capitolul “simboluri”? De ce nu şi un excavator, un val de sârmă, o rolă de hârtie, o camaşă de firmă sau (amară ironie) un acvariu, că tot se fac atâtea glume pe seama Brăilei, cum că ar fi plin de “peşti”?
Cred, totuşi, că e loc de mai mult şi de mai bine, iar deciziile care se aprobă şi se pun în aplicare ar fi mai corect şi legal să nu fie modificate după bunul plac al unuia sau altuia, vremelnic aflat pe o funcţie de conducere…
Cât despre titulatura de “simbol”, rămân la umila părere că e cale lungă până la a-l atribui unor nave de genul celor ce ne urează “Bine aţi venit” pe sensul de ieşire din oraş, chiar dacă au fost făurite de “mâinile” Şantierului Naval Brăila.
Vânt bun din pupa!


 P.S. Mitraliera de la bordul navei de pe Dig a rămas îndreptată tot spre Galaţi, deşi nava a fost răsucită cu spatele spre vecini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu