luni, 1 iulie 2013

Zicala la români, transformată-n referendum



                                                   Zicala la români, transformată-n referendum



“Vicepremierul şi ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea a declarat, duminică (30 iunie 2013) la Antena 3, că va avea loc o consultare populară în octombrie, precizând că aceasta ar putea să dureze trei zile.”

                                                      


                                                              Sursa - digi24.ro
"Niciun referendum nu ţine mai mult de trei zile" devine sloganul lui Liviu Dragnea, varianta (probabilă) octombrie 2013.
Apar, însă, multe întrebări şi necunoscute.
-         Referendumul va fi ţinut în week-end sau în timpul săptămânii?
-         Dacă va fi în week-end, vinerea va fi declarată zi liberă ? în cazul în care nu va fi declarată liberă, se poate merge cu urna mobilă prin fabrici şi uzine?
-         Dacă va fi liberă, vor fi introduse restricţii la libera circulaţie, pentru a-i ţine pe români în localităţile de domiciliu?
-         Va fi introdus conceptul “Black Friday”- “vinerea neagră”, cu trei buletine de vot şi posibilitatea de a repeta votul la altă secţie, fără a fi sancţionat penal?
-   Pot fi lăsate secţiile deschise peste noapte, fără pază şi fără comisii, mizând pe onestitatea binecunoscută a românilor?
-         Dacă va fi ţinut în timpul săptămânii, zilele alese vor fi luni-miercuri, pentru a fi legate de week-end-ul anterior, având astfel la dispoziţie, de fapt, aproape 6 zile vot la referendum sau miercuri-vineri, cu hotărâre de guvern pentru zile libere plătite?
-         Comisiile vor avea hrană şi cazare în incinta secţiei de votare sau la cel mai apropiat hotel de 5* cu o săptămână înainte şi una după votare, pentru a putea pregăti în tihnă referendumul şi a număra în linişte buletinele de vot?
-         Referendumul va fi anunţat cu cel mult 3 zile înainte, pentru a avea o prognoză meteo favorabilă, putând fi luată în calcul şi varianta ca referendumul să fie programat diferit pe zone, funcţie de mişcarea frontului atmosferic deasupra României?
-         Va apărea şi a treia variantă de răspuns pe buletinele de vot – “MDA”, ce poate fi luată în calcul ca şi răspuns pozitiv, având în vederea lehamitea românului faţă de politică?
-         În cazul în care se constată că, după primele 2 zile de referendum, procentajul celor prezenţi la vot se va situa sub 5%, membrii comisiilor vor avea dreptul să completeze rubricile rămase goale, până la atingerea procentului de 50%+1 şi să introducă în urne buletinele de vot aferente?
-         Pot fi lăsate la intrarea în scările blocurilor, hypermarket-uri, shaormării, mall-uri, urne mobile cu buletine de vot gata ştampilate alături, pentru ca cei ce calcă pragurile respectivelor spaţii să facă un minimum efort de a introduce un număr de buletine de vot cuprins între 1 şi 10, dar nu mai mult de 20 per persoană?
-         Pentru a-i stimula pe alegători să meargă la vot, vor fi amplasate lângă secţiile de votare standuri cu grătare şi vitrine cu bere, urmând ca fiecare votant care prezintă dovada pe telefonul mobil să se aprovizioneze gratuit cu 10 mititei şi 2 beri pentru fiecare membru al familiei (fiind incluse toate rudele până la gradul 5)?
-         În cazul în care votanţii sunt sunaţi pe telefonul fix sau pe mobil şi răspund cu “alo, DA” se va considera că şi-au exprimat oficial intenţia de vot, urmând ca, ulterior, să li se explice faptul că nu mai e nevoie să se deplaseze la secţia de votare şi că altcineva se va ocupa de partea privind introducerea buletinului de vot în urnă şi semnătura pe tabel?
-         Pentru cei căsătoriţi, divorţaţi, văduvi sau ce au actele depuse în vederea căsătoriei, divorţului sau pot prezenta actul de deces, se poate considera vot valabil exprimat “DA”-ul spus anterior sau ulterior, indiferent de data acestuia?
Dacă referendumul din acest an va avea succesul scontat, pentru următoarele referendumuri vor fi alocate între 5 şi 10 zile lucrătoare, care pot fi cuplate cu week-end-uri şi sărbători legale, fiecare votant având posibilitatea de a-şi alege perioada în care doreşte să voteze (indiferent de anotimp), fără să-i fie afectate zilele de concediu de odihnă sau alte zile libere din calendar, urnele de vot rămânând deschise pe întreg parcusul anului caledaristic, dar nu mai mult de 3 ani, pentru a nu ieşi din vorba zicalei..


Votaţi, fiecare vot contează! (depinde pentru cine)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu