marți, 19 februarie 2013

Cu Constituţia-n Poiana lui Iocan

 
                                                         Foto- www.ghimpele.ro



Recunosc, sunt un fan al ştirilor, al noutăţilor ce curg pe banda media. Uneori le citesc până târziu, după miez de noapte, alteori le las să se adune, ca mai apoi, într-o pauză, să le iau la răsfoit, fie pe diagonală, fie cuvânt cu cuvânt, dacă ştirea/articolul merită atenţia.
Pe fluxul ştirilor şi-a făcut loc şi cea referitoare la componenţa comisiei pentru revizuirea Constituţiei.
Nu discutăm despre modificarea unei legi obişnuite, de a-i adăuga vreun paragraf sau a-i muta vreo virgulă 3 cuvinte mai în faţă şi cu asta, gata, fiecare la treaba lui.
Discutăm despre cartea de căpătâi a ţării, alfa şi omega României, nu vreo broşurică de buzunar, numai bună de răsfoit când te cuprinde plictiseala-n tren, într-o lungă şi aparent interminabilă călătorie în pas de melc până la destinaţie.
Dacă, totuşi, este atât de importantă revizuirea Constituţiei, am gândit că şi cei ce vor face parte din memorabila comisie, cei ce-şi vor înscrie numele pe piatra ce va preciza cu majuscule, bolduit şi italic, faptul că cei 23 parlamentari aparţinând intregii clase politice, putere şi opoziţie, au rescris o nouă pagină memorabilă în istorie, gândesc asemenea mie
Se pare că nu gândesc corect, din moment ce această comisie este, conform articolelor din presă, formată din mulţi membri. Şi cam atât. Pare-se, totuşi, mai mult, decât suficient.
Cu foarte mici excepţii, fără a le nominaliza, singura legătură dintre prezenţa acestor membri în comisie şi Constituţie, este faptul că au atins-o cu emoţie şi teamă (dacă nu cumva au omis acest aspect) în momentul depunerii jurământului ca parlamentar.
Ce are a face strungul, textila, volanul, cărbunele cu revizuirea Constituţiei României?
Răspunsul îl găsim într-un roman al lui Preda (nici Cezar şi nici Cristian), ci Marin.
Ce legătură este între componenţa comisiei pentru revizuirea Constituţiei şi “Moromeţii” lui Preda?
Poiana lui Iocan
Locul unde Moromete se aşează tacticos şi citeşte din gazetă ştirile vremii unor neştiutori de carte, pe care toţi le comentează ulterior, dându-şi cu părerea în fel şi chip, care mai de care mai sclipitor.
Cele 10 minute prezentate mai jos, extrase din filmul cu acelaşi nume, par a reda fidel ceea ce urmează să se întâmple în perioada următoare la dezbateri.

                                Sursa- Youtube "TaranuNeofit" - Moromeţii - Poiana lui Iocan

Vă spun ceva replici de genul, vi se par de mare actualitate?

“-Bine, mă, Marmoroş-Blanc, mă, păi la ora asta se vine, sau ai uitat să te scoli?- Ce crezi, bă, Dumitre, că eu sunt ca tine? Eu am avut afaceri de rezolvat, mă. – Hehehe, ai avut pe naiba…”
“-Ia spune, dom’le ce zice acolo, să nu murim proşti”
“-… Agricultura este ocupaţiunea principală la noi, da’ dacă este ocupaţiunea manuală principală a românului, nu este totdeauna şi ocupaţiunea lui mintală”.

La încheiere, redau vorbele unui consătean al celor adunaţi în Poiana lui Iocan, adresate celor prezenţi la schimbul de informaţii şi idei:
v-aţi adunat, băăă, ‘re-aţi ai dracului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu